Blog

Zákon o sociálnom poistení č. 461/2003 - je úžera či oficiálne uzákonená zlodejina štátu

Je zarážajúce že bežný občan v právnom štáte, sa môže domáhať svojich finančných práv na základe  rôznych poplatkov štátu či ste v práve alebo nie.  Je zarážajúce , že ako občan právneho štátu máte nárok na penále vo výške úrokovej sadzby NBS ktorý je  na rok 2015 vo výške 8,05% p.a. 

Je zarážajúce , že štát prostredníctvom uvedeného zákona o sociálnom poistení si bez najmenších vedľajších poplatkov nehovoriac o čase a premlčacej lehote vyúčtuje penále  vo výške 0,05% z dlžnej sumy čo je 18,25% p.a.

Zo štátom sa jednoducho zahrávať neoplatí.

Je zarážajúce, že štátne nemocnice dlžia sociálke bez mála 130 mil. Eur s priemerným omeškaním platieb viac ako 410 dní.  Veľmi by ma zaujímalo či aj v tomto prípade funguje rovnaký meter štátu ako na občana ktorý keď sa omešká pár dní už to má  zrátane.

Celý článok

Banky si robia s klientov bábky a hrajú divadielko.

Stalo sa vám niekedy, že vás vaša banka nútila pri poskytnutí svojho produktu napríklad úveru , uzatvoriť zmluvu aj na iný podmienený produkt napríklad poistenie nehnuteľnosti v konkrétnej jednej  poisťovni? Alebo z ničoho nič zmizli z účtu vaše peniaze a nič sa nestalo lebo medveď?  Viete čo spraví  banka keď ju mediator požiada o pristúpenie k riešeniu sporu mediáciou?   Namiesto  toho,  aby sa banka vyjadrila k predmetnej veci sporu, tak jej právne oddelenie začne  podnikať právne kroky voči osobe mediátora. O čom to svedčí? Asi o tom, že tu nie je niečo v poriadku, svedčí to o tom, že klienti nie sú pre banky rovnocennými partnermi , sme len špongie, ktoré sa dajú neustále žmýkať, vydierať a zastrašovať.   Bojujeme ďalej a dotyčnej banke odkazujem, aby sa zamyslela nad svojím etickým kódexom, nad tým čo je slušnosť  a čo je morálnosť  a  aby  sa zamyslela nad tým či nebude naozaj rozumnejšie komunikovať zo svojmi klientami a riešiť ich sťažnosti, podnety bez preukazovania zbytočnej  nadradenosti - "Veď ja som pán a ty si nik."


Banky by mali riešiť spory s klientmi aj cez mediátora

Autor: Jozef Ryník
04.02.2015 (12:30)

Banky aj poisťovne nie sú veľmi ochotné riešiť spory s klientmi cez mimosúdne konanie, tvrdí v rozhovore pre Banky.sk  Štefan Urbančík, nezávislý finančný špecialista a mediátor. 

Čo je to mediácia?
Od roku 2004 existuje zákon o mediácii, ktorý hovorí, že ide o mimosúdnu činnosť, ktorá rieši spor medzi dvoma zmluvnými stranami. V praxi ide o to, že ak sa chcú sporné strany dohodnúť, môžu to riešiť cez mediátora a nemusia ísť na súd.

Aká je výhoda tohto mimosúdneho konania?
Výhoda  mediácie je jednoznačne v rýchlosti, pretože sa dá dohodnúť v priebehu niekoľkých hodín, na rozdiel od súdneho konania, ktoré trvá oveľa dlhšie. Výhoda je aj v cene, pretože poplatky sú zvyčajne nižšie ako na súde. Napríklad odporúčaná cena na hodinu je 67 eur pre fyzicke osoby a 134 eur pre firmy. Samozrejme sú to len odporúčané ceny. Niekto si môže účtovať aj viac alebo aj menej. Napríklad ja pôsobím na východe Slovenska a ceny prispôsobujem kúpyschopnosti klientov v danom regióne, preto sú znížené o vyše 50% oproti bratislavským.

Ďalšia výhoda mediácie je v tom, že sporné strany majú voči sebe vyššiu ústretovosť, teda, že sa chcú dohodnúť. Účastníci sporu majú voči sebe dôveru a sú pri mediácii rovnoprávni. Napokon je dôležitá aj dobrovoľnosť oboch účastníkov.

Aké sú vaše skúsenosti s ochotou bánk riešiť spory s klientmi mimosúdnou cestou?
Banky a poisťovne nie sú veľmi ochotné riešiť spory s klientmi cez mediátora. Ak ich mediátor vyzve na konanie, ich prvá neformálna reakcia je, že presviedčajú klienta, aby spor riešili bez mediátora. Napokon slušne odpíšu mediátorovi, že nemajú záujem sa zúčastniť na mediačnom konaní.

Čím banky zdôvodňujú svoju neúčasť?
Banky pritom argumentujú tým, že informácie o klientovi sú bankovým tajomstvom  a nie sú ochotné ich poskytovať tretej osobe akou je mediátor. Na druhej strane zákon hovorí, že ak dá klient súhlas na sprístupnenie citlivých údajov, banka by mu mala vyhovieť. Navyše zákon zaväzuje mediátora k mlčanlivosti, takže ich obavy sú neopodstatnené. A navyše mediátor si od nich ani nežiada žiadne informácie či údaje, len účasť na mediačnom konaní. Pracovníci bánk a poisťovní týmto odmietaním jasne preukazujú svoju neúctu ku klientovi aj k mediátorovi.

Celý článok

Spory pacientov s lekármi majú riešiť mediátori. S ich výberom si ťažkú hlavu nerobia


Ilustračné foto
Konflikty pacientov s lekármi a sestrami chcú nemocnice riešiť moderne – nasadili do nich tretiu stranu sporu. Ako sa ukazuje, až tak nestranní mediátori nie sú.

Nemocničným pacientom často prekáža to najzákladnejšie – správanie lekárov a zdravotných sestier. Až 60 % podnetov, ktoré od pacientov dostáva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, sa podľa Ministerstva zdravotníctva týka nesprávneho prístupu a komunikácie.

Lekári a zdravotné sestry sa bránia klasickými argumentami, že sú často preťažení, prepracovaní a pracujú pod tlakom. Preto sa niekedy k pacientom správajú nevhodne, podráždene, až arogantne.

Aby sa dlhoročný začarovaný kruh skončil, na scénu nastúpili mediátori sporov. Od februára ich nájdete v každej z devätnástich štátnych nemocníc. 

„Funkcia mediátora je dôležitá. Pacient môže byť napríklad vystrašený z operácie, môže sa za niečo hanbiť. Mediátor môže sprostredkovať jeho pocity lekárovi. Tá symptomatika je veľmi dôležitá a pomôže aj lekárovi,“ myslí si Radoslav Herda z OZ Slovenský pacient.

Zámer sa míňa účinku

Mediátor je tretia, nestranná osoba v konflikte. Jednou z podmienok je mať osvedčenie o úspešnom absolvovaní odbornej prípravy, ktorá trvala minimálne 100 hodín. Každé dva roky sa mediátor zúčastňuje odborných seminárov a osvedčenie predkladá Ministerstvu spravodlivosti. 

Nemocnice však do týchto funkcií nevyberali tretie, nestranné osoby, ale svojich zamestnancov, ktorých v registri nenájdete. 

„Pod hlavičkou mediátora vytvárajú tieto funkcie v nemocniciach, znevažujú zákon a funkciu mediátora. Sú to zamestnanci nemocníc, myslím si, že len veľmi ťažko budú riešiť spory nestranne. Čo vytvára pochybnosti o nezaujatosti, nehovoriac o profesionalite, ktorú mediátor získava hlavne praxou," povedal mediátor Igor Mozolák.

 

Martinská nemocnica na túto pozíciu vybrala lekára s dlhoročnou praxou. „Má vysoký status medzi kolegami, a teda dokáže kritickú situáciu operatívne okamžite riešiť," povedala hovorkyňa Katarína Kapustová. Zatiaľ riešil len jednu sťažnosť.

Ministerstvo na kvalifikáciu mediátorov neprizerá. „Pokiaľ ide o otázku personálneho obsadenia danej pozície, je to plne v kompetencii nemocníc. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, mediátori sú zväčša z radov zamestnancov, najmä psychológov,“ uviedol hovorca Ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

 

Nemocnica sestricka pacient injekcia infuzia  tasr 5 fotiek v galérii

Nezmyselné školenia a kurzy?

Pri absolútne pozitívnom príklade, keby komunikácia lekár – zdravotná sestra – pacient prebiehala bez konfliktov a komplikácií, by mediátori neboli v nemocniciach potrební. Tento model je však vzdialený realite.

Nemocnice preto posielajú svojich zamestnancov na rôzne školenia, ktoré majú zlepšiť ich komunikačné spôsoby.

Doktori z Fakultnej nemocnice v Žiline absolvovali komunikačný tréning. Podľa slov jedného z lekárov má však zdravotníctvo oveľa závažnejšie medzery.

„Komunikácia s pacientom môže byť reálnym problémom, ale pred ním je ďalších dvadsať problémov úplne iného charakteru a rangu. Komunikácia s pacientom môže byť na inej úrovni možno v súkromných firmách,“ doplnil lekár. 

Jednodňový seminár zameraný na komunikáciu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti absolvovali aj niektorí lekári a zdravotné sestry z Univerzitnej nemocnice v Martine. Cvičenia pripravuje aj Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch. 

„Seminár ako správne komunikovať s pacientom budú viesť naše dve psychologičky,“ povedala hovorkyňa FNsP Nové Zámky Ľubica Juríková.

Komunikačné tréningy majú podľa odborníka svoj význam. "Pacienti sú chorí, často oveľa citlivejšie vnímajú svoje okolie. Aj lekár musí voliť vhodný tón či štýl reči,“ myslí si Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku. 

Pripomína, že aj psychológia a pohoda lieči a môže mať pozitívny vplyv na pacienta.

 

www.aktuality.sk/clanok/278293/spory-pacientov-s-lekarmi-maju-riesit-mediatori-s-ich-vyberom-si-tazku-hlavu-nerobia/

Celý článok

Pozor skontrolujte si vyrúbené penále zo Socialnej poisťovne, kľudne môže byť premlčané.

V prípade, že  vám Sociálna poisťovňa vyrúbila penále za oneskorené platby za obdobie viac ako 10 rokov dozadu bránte sa a nenechajte sa okrádať .

ODVOLANIE

 

                                                                                                Sociálna poisťovňa Trenčín

                                                                                                Jilemníckeho 3760

                                                                                                Trenčín 91250

Vec Odvolanie voči rozhodnutiu č. 700-0811274315 -GC04/15

Vo svojom rozhodnutí predpisujete penále vo výške: 4,56-Eur,  vaše rozhodnutie je datované dňom 10.6.2015 a doručené dňa 9.7.2015 .

V zmysle §147 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov je poistné premlčané. Sociálna poisťovňa je oprávnená vyrúbiť nedoplatky na poistnom do desiatich rokov odo dňa, kedy sa stalo právoplatným (tzv. prekluzívna lehota). Uplynutím tejto lehoty právo na
jeho výkon zaniká a rozhodnutie sa stáva neúčinným.

citujem:

§ 147

Premlčanie poistného

(1) Právo predpísať poistné sa premlčí za desať rokov odo dňa jeho splatnosti, ak tento zákon neustanovuje inak.

(2) Právo predpísať poistné sa nepremlčuje, ak nebola splnená povinnosť ustanovená v § 228 ods. 3 a § 231 ods. 1 písm. b).

Podľa prílohy účtujete penále po uplynutí premlčacej lehoty
za:

-         7 / 2014 splatné dňa 30.8.2004 vo výške: 0,01-Eur

-         1 /2015 splatné dňa 28.2. 2005 vo výške 0,42-Eur

-         2 /2015 splatné dňa 30.3. 2005 vo výške 1,06-Eur

-         4 /2015 splatné dňa 30.5 2005 vo výške 0,60-Eur

celkom  premlčané vo výške:                          2,09 Eur

Na základe § 240 zákona č. 461/2003 Z.z. odst. 2  Sociálna poisťovňa  penále nepredpíše, ak penále za kontrolované obdobie nie je vyššie ako 3,32-Eur.

Neznalosť zákona neomlúva občana, to je obľúbená veta zamestnancov verejnej a štátnej správy, tým pádom si myslím, že pani Bc. Erika Baronova zodpovedná za vyhotovenie tohto zdrapu, by buď mala odovzdať diplom, alebo odísť s postu verejnej správy, ktorá je platená z daní
nás občanov pretože neovláda zákon s ktorým pracuje. Kľudne to taktiež môžeme nazvať zlodejinou sociálneho kalibru,  alebo etika štátu a jej predstava o solidárnom systéme sociálneho zabezpečenia. 


 

 


Celý článok

Mediátorov podporila aj verejnosť

28.6. 2015, 22:42 |  najpravo.sk

Hromadná pripomienka na podporu mediácie, ktorej hlavným cieľom bolo presadiť pri novelizácii zákona o mediácii návrhy, smerujúce k lepšiemu využívaniu mediácie na Slovensku, získala 549 podporovateľov. Dosiahla sa tak možnosť, aby mediátori aktívne vstúpili do legislatívneho procesu.

 „Cítili sme sa ako vo volebnom štábe. Potrebný počet hlasov sme získali len hodinu pred oficiálnym koncom pripomienkového konania.“ hovorí JUDr. Beata Swanová, ktorá sa podieľala na príprave hromadnej pripomienky.

Predseda Asociácie mediátorov Slovenska, PhDr. Ernest Kováč vyjadril poďakovanie všetkým, ktorí sa na úspešnom pripomienkovaní podieľali:  „Ďakujeme týmto všetkým, ktorí pripomienku pripravili, aktívne ju podporili, osobitne všetkým mediátorom, ktorí obetovali čas na vysvetľovanie zmyslu pripomienky medzi laickou verejnosťou, čo určite prispelo k dosiahnutiu potrebného počtu hlasov. Dokazuje to skutočnosť, že napriek neexistencii jednotnej stavovskej organizácie vedia mediátori spolupracovať pri dosahovaní spoločných cieľov.“

JUDr. Renáta Dolanská, ktorá je jednou zo zástupcov verejnosti v rámci hromadného pripomienkového konania uviedla, že podpora hromadnej pripomienky aj zo strany verejnosti je signálom, aby sa zákonodarcovia vážne zaoberali pripomienkami mediátorov, ktoré vznikli za súčinnosti AMS, Centra pre Mediáciu a Probáciu v kooperácii s ostatnými združeniami mediátorov a akademickou obcou.

Zdroj: Asociácia mediátorov Slovenska
 

 

Celý článok

Kedy príde doba morálneho a etického spravania sa komerčných poisťovní voči klientom.

To, že na poistných zmluvách PZP a Havarijné poistenie sa dajú ušetriť nemalé peniaze si vyžaduje zvýšenú starostlivosť sprostredkovateľa o klienta a ostražitosť klienta samého.  Komerčné poisťovne pod tlakom konkurencie sú každoročne nútené prehodnocovať svoje poistné produkty a  lákať klientov buď na nižšie sadzby poistného, alebo rôzne iné benefity.    To všetko je pekné , keby vždy neexistovalo nejaké lebo medveď.  Alebo, " keď vtáčka lapajú , pekne mu spievajú".   

 Zoberme si príklad etického správania sa istej nemenovanej univerzálnej komerčnej poisťovne a určite nie jedinej.

Klient si v roku 2009 na dobu neurčitú uzatvoril PZP na vozidlo o objeme 1600m3   - za čiastku 144,84-Eur 

Somozrejme poisťovňa každý rok  mení svoje sadzby,  alebo mení kategórie sadzieb.  Uvedený klient by  v  roku 2015  pri uzatvorení poistenia v tej istej poisťovni mal platil za to isté vozidlo  poistné vo výške 104,04-Eur.  Ale keďže poisťovňa nedodržuje zákon ohľadne oznamovania a etické správanie voči klientovi jej nič nevraví, veď ide o biznis tak,   klient -  plať.

Zákon o Povinnom zmluvnom poistení 381/2001 Z.z. hovorí:

§11  bod 13.  Poisťovateľ je povinný poistníkovi písomne oznámiť najneskôr desať týždňov pred ulynutím poistného obdobia:

a) výšku poistného podľa § 8 na nasledujúce poistné obdobie

b) dátum skončenia poistného obdobia

c) termín do ktorého je možné podať výpoveď príslušnej poistnej zmluvy

Takže, klient nebol včas oboznámený so sadzbou na nasledujúce poistné opbdobie - poisťovňa porušila zákon.  Klient tým pádom nedodržal zákonom stanovenú dobu min. 6 týždňov pred jej výročným dňom zmluvy.  Keď sa následne prišiel informovať do poisťovne  či by sa stým predsa len niečo nedalo spraviť, zodpovedný riaditeľ odpísal mimo iné aj jednu zaujímavú vetu:

Tieto PZ by mali bežat ďalej, mne sa takéto znižovanie poistného nepáči.

Pritom tá istá komerčná poisťovňa  začiatkom roka 2015 zmenila kategórie v poistení PZP kde napríklad v kategori 1101-1300cm3 zdvihla poistné z r.2013  z 85,80-Eur na 90,-Eur

Samozrejme, že všetkým klientom sama automaticky v duchu etiky  poistné zdvihla. Prečo to nefunguje aj opačne?  Nebolo by práve toto etické a morálne správanie sa poisťovne dokázať aj  poistné znížiť?

Samozrejme za všetkými rozhodnutiami sú ľudia a tak ako v polite, v bežnom živote, tak aj v biznise  stretávame takých a onakých s príznakmi syndrómu vyhorenia.

Doporučujem klientom uzatvárať poistnú zmluvu PZP na dobu určitú 1-2 roky  maximálne. Prekontrolujte si preto  aktuálne sadzby poistného na vaše vozidlo, dokážete tak ušetriť  nemalé finančné prostriedky.




Celý článok

Príbeh arogancie ?, neschopnosti ?, štátnych úradníkov a ich možné dôsledky.

Predstavte si situáciu, že  sociálna poisťovňa to je inštitúcia ktorá zákonným spôsobom žobre príspevky na mzdy úradníkov , cigánov a iné živly, sa rozhodne, že vám predpíše povinnosť uhradiť penále za nesprávne odvedené príspevky na poistnom z roku 2009. Pošle vám to na zlú adresu,  lebo medveď.  Zásielku o ktorej nemáte ani len tušenie a je v hodnote cca 15,-Eur sa nedoručením  stáva splatnou a v...ykonateľnou - lebo medveď.  Následne neuhradením dlžnej čiastky o ktorej nemáte ani len potuchy, sociálka  na vás pošle slovenského kata, ktorým je exekútorský úrad. Ten vám zablokuje účty, uvalí ťarchy na majetok a vypýta si od vás nie 15,-Eur  ale minimálne 70,-Eur banky vám zaúčtujú ďalšie poplatky za vedenie účtu v exekúcii,  každý po 10-20,-Eur.  Keď zavoláte dotyčnej pani v tomto prípade Mgr. Miroslava Poláková sociálna poisťovňa Senica a spýtate sa prečo vám zasielajú poštu na adresu,  ktorá ani neexistuje a ktorú ste nikdy neuviedli, tak vám odpovie čo ste si nahlásil to tu máte, vôbec si neuvedomuje možné dôsledky  svojho konania a navyše  k vám používa arogantný tón dôstojného úradníka a spýta sa vás čo máte za problém ?, čo vás samozrejme vytočí do nepríčetnosti. Žiadna ochota preveriť, kde nastala chyba vôbec nič - lebo medveď. Navyše vám medzi tým dva krát zloží úradníci telefón - lebo medveď.  To je vizitka  vážnosti  a dôležitosti zamestnanca Sociálnej poisťovne.
Aby som nehádzal všetkých úradníkov do jedného vreca, rozhodol som sa navštíviť sociálku  Myjava a uviesť veci na správnu mieru. Ku podivu  pani bola ochotná, zmenila si údaj na správnu adresu a zistila, že mylná informácia išla zo živnostenského úradu. Zavolal som na živnostenský úrad a ku podivu veci preverili a dokonca sa mi osobne ozvalim, že u nich je adresa v poriadku a od nich mylná informácia neodišla, za čo im veľmi pekne ďakujem, ako za ochotu tak i za prístup k občanovy.  A ku podivu pri písaní tohto príspevku, sa mi pred chvíľkou omluvil aj register sociálnej poisťovne , že nastal preklep u nich a priznali si chybu. Škoda, že občas musíte naraziť aj na takých zamestnancov  štátnej a verejnej správy, akou je napríklad pani Mgr. Poláková Miroslava.
Ponaučenie?  Aj  na hovno začatý deň, Vám dokážu niektorí ľudia svojím prístupom spraviť oveľa krajším.

Celý článok

Podvod štátu na pacietoch.

Opäť jeden z podvodov štátu v štátnych nemocniciach na pacientoch. Ministerstvo zdravotníctva vedome porušuje zákon 420/2004 o mediácií a do svojich štátnych nemocníc nasadzuje pod hlavičkou mediátora spriaznené osoby, tak ako v Martine Pavol Makovický bývalý lekár. Ako je dobre známe mediátor ja zapísaný v zozname mediátorov ministerstva spravodlivosti tak hľadajme odborníka nezávislú tretiu stranu s menom Pavol Makovický
https://wwwold.justice.sk/wfn.aspx?pg=l356&uc=adr/clmedd.
Opäť si kompetentný štátny úradníci na čele s ministerstom a vládou robia zo zákonov papieriky na vytieranie zadkov. V tejto krajne žijeme ako v raji.

 

https://www.ta3.com/clanok/1061093/komunikaciu-pacientov-s-nemocnicami-maju-zlepsit-mediatori.html#.VUerrFJIOWA.facebook

 

https://www.facebook.com/www.mediator.sk?fref=nf

 

Celý článok